Pleiten voor de gezondheid van moeders in Ethiopië met behulp van basisinstrumenten
Nieuws

Pleiten voor de gezondheid van moeders in Ethiopië met behulp van basisinstrumenten

De kliniek in de buurt van het dorp Kahsa verkeert in een slechte staat, met beperkte voorraden en gebrek aan toegang tot water vóór het SELAM-project. Kahsa legt uit dat de kliniek zwaar beschadigd is en pas een jaar open is. Vrouwen die baby's baarden, moesten hun eigen water meenemen voor behandeling vanwege het gebrek aan toegang tot schoon water.

Als gevolg van het conflict is slechts 3 procent van de gezondheidsvoorzieningen in Tigray volledig functioneel, terwijl bij 93 procent van de verwijzingsvoorzieningen de basisvoorzieningen voor zwangere vrouwen en pasgeborenen ontbreken. Kahsa benadrukt de noodzaak van meer steun voor moeders, vooral omdat het moedersterftecijfer in de regio sinds het begin van het conflict vervijfvoudigd is.

Uit het onderzoek van het Regional Health Bureau blijkt dat de meeste moedersterfte te voorkomen is, waarbij meer dan 80 procent van de sterfgevallen buiten de gezondheidszorg plaatsvindt. Het moedersterftecijfer in Tigray is aanzienlijk gestegen tot 840 sterfgevallen per 100.000 geboorten, wat de erbarmelijke situatie van moeders in de regio benadrukt.

Kahsa geeft uiting aan de uitdagingen waarmee zwangere vrouwen worden geconfronteerd bij het verkrijgen van toegang tot zorg en vervoer naar gezondheidsinstellingen, waarbij zij wijst op het gebrek aan ambulances en financiële middelen voor particulier vervoer. Ondanks inspanningen van Kahsa en de vrouwenleiderschapsgroep om deze problemen aan te pakken, hebben veel vrouwen nog steeds moeite om de noodzakelijke zorg te krijgen tijdens de zwangerschap en bevalling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER