Poetins jaarlijkse persconferentie belicht de Russische economie en de aanhoudende oorlog
Nieuws

Poetins jaarlijkse persconferentie belicht de Russische economie en de aanhoudende oorlog

In een recente toespraak verklaarde Vladimir Poetin dat Rusland nog steeds vasthoudt aan de doelstellingen van de denazificatie en demilitarisering van Oekraïne en aan zijn neutrale status. Deze aankondiging komt op het moment dat de Russische oorlog in Oekraïne het einde van zijn tweede jaar nadert.

Oekraïne is sinds juni bezig met een tegenoffensief, maar heeft slechts kleine winsten geboekt. Aan de andere kant heeft Rusland ook geen tastbare vooruitgang geboekt sinds de verovering van de stad Bakhmut. Ook al bezet Rusland ongeveer een zesde van het grondgebied van Oekraïne, het heeft geen volledige controle over de vier Oekraïense regio’s die het vorig jaar claimde als onderdeel van Rusland.

De Russische economie staat ook voor uitdagingen: de jaarlijkse inflatie zal in 2022 naar schatting de 8% benaderen. De meeste analisten verwachten dat de Bank of Russia haar beleidsrente in december met 100 basispunten zal verhogen tot 16%. De inflatiedruk wordt verergerd door tekorten aan arbeidskrachten, de groei van de kredietverlening, stijgende overheidsuitgaven en een zwakke roebel.

Met betrekking tot een mogelijke gevangenenruil voor de Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich en de Amerikaanse marineveteraan Paul Whelan, sprak Poetin de hoop uit dat er een akkoord zou kunnen worden bereikt. Hij verklaarde echter dat de VS moeten luisteren naar de Russische voorwaarden voor de ruil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER