Premier Li maakt in Davos de Chinese economische groei van 5,2% bekend
Nieuws

Premier Li maakt in Davos de Chinese economische groei van 5,2% bekend

Tijdens het World Economic Forum (WEF) in Davos, het Zwitserse skigebied, onthulde de Chinese premier Li Qiang dat de Chinese economie vorig jaar met naar schatting 5,2% was gegroeid. Het herstel en de opwaartse beweging van de economie van de Aziatische reus, die ongeveer 1,4 miljard inwoners telt, overtrof de geschatte doelstelling van 5% die begin dit jaar was vastgesteld.

De Chinese economie was verbeterd, zoals benadrukt door Li, en zou de volgende dag de gegevens over het bruto binnenlands product (bbp) publiceren. Li verduidelijkte dat de geboekte vooruitgang niet het resultaat was van massale stimuleringsmaatregelen, waarbij hij de nadruk legde op duurzaamheid op de lange termijn. Gebruikmakend van de analogie van een “gezond persoon met een sterk immuunsysteem”, suggereerde Li dat China’s sterke economische fundamenten van tientallen jaren van groei het vermogen boden om met schommelingen in de economische prestaties om te gaan.

Bovendien sprak Li de intentie van China uit om zich verder open te stellen en een gunstiger klimaat voor buitenlandse investeringen te creëren. Om tegemoet te komen aan de zorgen van multinationale bedrijven, verzekerde hij zich van beleidsformulering met betrekking tot kwesties als grensoverschrijdende gegevensstroom en deelname aan overheidsaanbestedingen.

Vorig jaar werd de Chinese economie geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van een zwakke binnenlandse consumptie en een ernstige vastgoedcrisis. Ondanks een aanzienlijke initiële groei na de versoepeling van de strenge COVID-19-regelgeving, ging het momentum snel verloren. Bovendien trokken buitenlandse bedrijven hun in China gegenereerde winsten terug, wat een teken was van een potentiële onwil om in het land te herinvesteren.

De verklaringen van premier Li op het WEF markeerden een belangrijk publiek engagement van de Chinese topleiders om de economische uitdagingen aan te pakken en buitenlandse investeringen aan te moedigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER