President van de Universiteit van Pennsylvania wordt mogelijk ontslagen vanwege de dreiging om de gift van 100 miljoen dinar in te trekken
Nieuws

President van de Universiteit van Pennsylvania wordt mogelijk ontslagen vanwege de dreiging om de gift van 100 miljoen dinar in te trekken

De Universiteit van Pennsylvania raakte verwikkeld in een controverse rond antisemitisme op de campus, wat ertoe leidde dat een grote donor dreigde een donatie van $ 100 miljoen binnen te halen. Dit gebeurde toen een congrescommissie begon te onderzoeken hoe de intimidatie van Joodse studenten wordt aangepakt aan de Universiteit van Pennsylvania, Harvard University en het Massachusetts Institute of Technology. De oorsprong van deze situatie ligt in de antwoorden van de universiteitsvoorzitters op vragen in verband met de oproep tot genocide op de Joden tijdens getuigenissen in het Congres, waar de antwoorden als ontoereikend werden ervaren.

Ross Stevens, een belangrijke donor van de Universiteit van Pennsylvania, en oprichter en CEO van Stone Ridge Holdings Group, dreigde een donatie van $ 100 miljoen in te trekken tenzij president Liz Magill werd vervangen. Deze brief werd uitgegeven na een online bijeenkomst met bestuursleden waarin de controverse werd besproken. Ondanks het uitblijven van een officiële stemming, werd gemeld dat de meeste deelnemers het standpunt van Megil steunden.

Kritiek op Magill is afkomstig van verschillende groepen, waaronder politici, Joodse mensenrechtenorganisaties en zowel alumni als donateurs van de universiteit. Deze kritiek is geëscaleerd nadat Magill en de presidenten van Harvard University en MIT geen duidelijke antwoorden gaven tijdens hun getuigenis in het Congres.

Ook andere donoren hebben hun zorgen geuit en gedreigd de financiële steun in te trekken. De druk op Magill neemt al een tijdje toe, waarbij eerdere gebeurtenissen, zoals een Palestijns literatuurfestival op de universiteit, kritiek uitlokten op de manier waarop de school antisemitisme aanpakt.

De situatie heeft de universiteit in een moeilijke positie gebracht, omdat zij de vrijheid van meningsuiting in evenwicht wil brengen met de veiligheid van studenten. Het congresonderzoek en de bedreigingen van de donoren maken deze toch al uitdagende situatie nog ingewikkelder. De Universiteit van Pennsylvania heeft geen commentaar gegeven op de persoonlijke beslissingen van haar donoren, maar het is duidelijk dat deze controverse de instelling onder aanzienlijke druk heeft gezet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER