Prien, the deputy leader of CDU, considers the possibility of forming an alliance with Wagenknecht
Nieuws

Prien, the deputy leader of CDU, considers the possibility of forming an alliance with Wagenknecht

De CDU voert momenteel discussies over potentiële partners voor de komende deelstaatverkiezingen, waarbij de nadruk vooral ligt op de uitdagingen van coalitievorming in Oost-Duitsland. De premier van Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther (CDU), pleitte onlangs voor meer openheid in de samenwerking met de Linkse Partij. CDU-federaal vice-president Karin Prien heeft samenwerking met de Sahra Wagenknecht-alliantie (BSW) na de drie Oost-Duitse deelstaatverkiezingen niet uitgesloten. Prien benadrukte het belang van het beoordelen van de kandidaten en politieke doelstellingen van de BSW alvorens te beslissen over mogelijke samenwerking.

Prien herhaalde dat de CDU samenwerking met de Linkse Partij en de AfD uitsluit. Ze benadrukte dat het onverenigbaarheidsbesluit van de CDU, dat samenwerking met de twee partijen verbiedt, van kracht blijft. Günther heeft ook opgeroepen tot een meer open benadering van de Linkse Partij, maar maakte duidelijk dat de CDU geen coalitie met hen zou zoeken. Hoewel Günther de verschillen tussen de CDU en de Linkse Partij erkende, benadrukte hij dat de Linkse Partij niet gelijkwaardig is aan de AfD wat betreft haar bedreiging voor de democratie.

De komende deelstaatverkiezingen in Brandenburg, Thüringen en Saksen vormen een complexe uitdaging, vooral in Thüringen, waar de AfD voorop loopt in de peilingen, op de voet gevolgd door de CDU en BSW. De meerderheid in de deelstaten is onzeker en de mogelijkheid om een ​​regering te vormen is onduidelijk. De CDU blijft vasthouden aan haar onverenigbaarheidsbesluit met betrekking tot de samenwerking met de Linkse Partij en de AfD, een besluit genomen op de federale partijconferentie in 2018. Het politieke landschap in Oost-Duitsland blijft onzeker nu de verkiezingen dichterbij komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER