Rapport: Saoedi-Arabië gaat 40 miljard dollar investeren in AI-technologie
Technologie

Rapport: Saoedi-Arabië gaat 40 miljard dollar investeren in AI-technologie

Saoedi-Arabië is naar verluidt bezig met het opzetten van een fonds ter waarde van 40 miljard dollar om te investeren in kunstmatige intelligentie, zoals gerapporteerd door The New York Times. Het Midden-Oosten toont een sterke betrokkenheid bij het investeren in de technologie die verschillende industrieën hervormt. Volgens bronnen die bekend zijn met het plan zijn vertegenwoordigers van het Saudische Public Investment Fund in gesprek gegaan met Andreessen Horowitz, een vooraanstaand durfkapitaalbedrijf uit Silicon Valley, en met andere financiers. Als dit fonds wordt opgericht, zou het van Saudi-Arabië mogelijk de grootste investeerder in AI ter wereld kunnen maken, en het gemiddelde bedrag dat door Amerikaanse durfkapitaalbedrijven wordt vergaard, overtreffen. Ook Wall Street-banken zouden helpen bij de vorming van dit fonds.

Toonaangevende bedrijven in de AI-race, zoals Nvidia en OpenAI, hebben aanzienlijk kapitaal nodig om concurrerend te blijven. OpenAI heeft bijvoorbeeld aanzienlijke financiering van Microsoft binnengehaald. Sam Altman, CEO van OpenAI, wil miljarden ophalen voor een groot project dat de capaciteit voor het maken van chips in de wereld zou vergroten en AI-initiatieven zou ondersteunen. De regering van de Verenigde Arabische Emiraten is een van de potentiële investeerders in dit project. Puttend uit zijn staatsinvesteringsfonds, dat activa bezit van meer dan 900 miljard dollar, streeft het olierijke Saoedi-Arabië actief naar AI-investeringen. Er hebben discussies plaatsgevonden over de mogelijkheid dat Andreessen Horowitz een kantoor zou opzetten in Riyad, de hoofdstad van het land.

De in dit verband genoemde bedrijven zijn onder meer Nvidia, Microsoft, Alphabet, Super Micro Computer, Advanced Micro Devices, Qualcomm, Arm Holdings en Amazon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER