René Benko wordt geconfronteerd met financiële uitdagingen
Nieuws

René Benko wordt geconfronteerd met financiële uitdagingen

Benko is zowel als ondernemer als particulier failliet gegaan door claims van circa 1,7 miljoen euro van de Belastingdienst, die hij toegaf niet te kunnen betalen, aldus de AKV. Het financieel parket was vanwege de belastingschulden een faillissementsprocedure gestart. Benko had de curator van Signa Holding een extra miljoen euro beloofd voor de procedure, maar slaagde er niet in de betaling te doen.

Zijn advocaat bevestigde dat Benko tot het einde toe adviescontracten had lopen, maar maakte het aantal niet bekend. Benko had een werknemerscontract bij Signa Holding en adviescontracten bij Signa Prime, Signa Development, Signa Retail en Signa Sports, die nu allemaal failliet zijn.

Door de faillissementsprocedure is Benko feitelijk financieel onbekwaam, terwijl de curator nu de controle over de procedure heeft. Alle zakelijke post gaat naar de curator en Benko heeft de controle over zijn bankrekeningen verloren. Hij is verplicht zijn volledige inkomen en bezittingen, inclusief investeringen in binnen- en buitenland, openbaar te maken in een lijst met bezittingen. Een onjuist of onvolledig ingevulde vermogenslijst is een strafbaar feit.

Benko is als eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk voor zijn schulden, maar het is onduidelijk of hij over aanzienlijke privévermogens beschikt. Het faillissementsproces heeft tot doel alle schuldeisers gelijk te behandelen en alle geregistreerde vorderingen in dezelfde mate te voldoen. In tegenstelling tot herstructureringsprocedures is er bij faillissement geen minimumquotum en worden alle activa geliquideerd en onder de schuldeisers verdeeld.

De vereffenaar kan financiële transacties betwisten, inclusief transacties die verband houden met inkomsten uit advieswerk, en kan alle transacties terugdraaien als hij dat nodig acht. Er zullen zich waarschijnlijk problemen voordoen bij transacties die tot een jaar geleden zijn gedaan, en transacties binnen de familiekring kunnen tot tien jaar geleden worden betwist. Het kan echter een uitdaging zijn om te bewijzen dat activa zijn overgedragen aan familieleden met de bedoeling schuldeisers te schaden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER