Nieuws

rewrite this title The bomb that killed Dugina was transported with a cat

Darya Dugina, de 29-jarige dochter van de Russische ideoloog Alexander Doegin, kwam in augustus 2022 op tragische wijze om het leven bij een autobomaanslag in de buitenwijken van Moskou. De Washington Post heeft onthuld dat de aanval werd georganiseerd door de Oekraïense inlichtingendienst en werd uitgevoerd met behulp van een bom die verborgen was in de reismand van een kat. De voorbereidingen voor de aanval begonnen weken eerder, toen een vrouw en haar 12-jarige dochter vanuit Estland in Rusland aankwamen. Ze hadden een overbeladen auto met daarin een kattenmand met een verborgen compartiment voor bomonderdelen. De vrouw verhuisde naar hetzelfde appartementencomplex als Dugina en hield haar activiteiten voorafgaand aan de operatie nauwlettend in de gaten. Het doelwit was oorspronkelijk bedoeld om Doegin zelf te zijn, maar hij stapte toevallig in een andere auto.

Ondanks aanvankelijke ontkenningen uit Kiev zijn de Amerikaanse inlichtingendiensten tot dezelfde conclusie gekomen als het Russische Kremlin en hebben ze Oekraïne over hun bevindingen geïnformeerd. Volgens de Post was het de binnenlandse veiligheidsdienst van Oekraïne, de SBU, die achter de aanval zat. Dit incident is slechts een van de vele in een aanhoudende schaduwoorlog tussen Oekraïne en Rusland, waarbij Oekraïense spionagediensten verschillende agressiedaden hebben gepleegd, waaronder het bombarderen van een brug die Rusland met de bezette Krim verbindt, het vliegen met drones op het dak van het Kremlin en het aanvallen van Russische schepen. in de Zwarte Zee.

The Post meldt ook dat de Oekraïense teams die bij deze missies betrokken waren, in nauwe samenwerking met de CIA werden gevormd, getraind en uitgerust. Er bestaat echter steeds meer bezorgdheid over de talrijke moorden die de SBU en haar militaire tak, de Gur, de afgelopen maanden hebben gepleegd. Onder de slachtoffers bevinden zich een Russische onderzeeërcommandant die werd gedood tijdens het joggen in een park, een militante blogger die omkwam bij een bomaanslag op een bar, en een rebellencommandant die werd gedood door een vrouw die hem beschuldigde van verkrachting. SBU-directeur Vasyl Malyuk verdedigde deze acties door te stellen dat alle door de SBU getroffen doelen juridisch gerechtvaardigd zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER