Russian authorities ban American journalist Evan Gershkovich for a year
Nieuws

Russian authorities ban American journalist Evan Gershkovich for a year

Een jaar geleden werd de 32-jarige Evan Gershkovich de eerste Amerikaanse journalist die sinds de Koude Oorlog in Rusland werd gearresteerd op beschuldiging van spionage. Hij werd op 29 maart 2023 vastgehouden door de Russische veiligheidsdiensten terwijl hij onderzoek deed voor 'The Wall Street Journal' in Jekaterinenburg. Gershkovich werd door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geaccrediteerd als journalist en vastgehouden door de Federale Veiligheidsdienst (FSB). Hij heeft een jaar doorgebracht in de streng beveiligde gevangenis van Lefortovo in Moskou, nauw verbonden met deze inlichtingendienst.

Zijn detentie is verlengd tot 30 juni, en zijn krant herdacht de verjaardag van zijn arrestatie door de omslag aan hem te wijden. De kop luidde: ‘Een jaar in een Russische gevangenis. Een jaar van gestolen verhalen, van gestolen vreugden, van gestolen herinneringen. Haar misdaad: journalistiek.” De hoofdredacteur van The Wall Street Journal, Emma Tucker, schreef: “In Rusland wordt het nastreven van onafhankelijke journalistiek en het verzamelen van betrouwbare feiten, de kenmerken van waar wij voor staan, als een misdaad beschouwd.”

Het Russische regime heeft duidelijk gemaakt dat Gershkovich werd vastgehouden om in de toekomst te worden uitgewisseld tegen een Russische gevangene. Sinds zijn arrestatie is zijn detentieperiode periodiek verlengd, maar er is geen vooruitgang geboekt ten aanzien van de grond van de zaak. Vladimir Poetin heeft volgens zijn mediakanaal “geïnsinueerd” dat hij openstaat voor aanbiedingen om de journalist uit te wisselen.

Evan Gershkovich was in 2017 naar Rusland verhuisd nadat hij voor 'The New York Times' had gewerkt. Hij was redacteur voor 'The Moskou Times' en stapte vervolgens over naar 'The Wall Street Journal'. Hij woonde in Londen na het uitbreken van de grootschalige oorlog in Oekraïne, maar keerde vaak terug naar Rusland om verslag uit te brengen over het land. Momenteel leest Gershkovich in de gevangenis Russische literatuur, speelt hij schaak met zijn vader en kijkt hij naar Arsenal-wedstrijden op tv.

De Amerikaanse regering, inclusief president Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, heeft Rusland veroordeeld voor het gebruik van Amerikanen als onderhandelingstroef. Biden verklaarde dat de VS kosten zullen opleggen voor de acties van Rusland. Er worden pogingen ondernomen om Gershkovich naar huis te brengen, met mogelijke onderhandelingen over een uitwisseling waarbij andere gevangenen betrokken zijn. Verschillende mediakanalen hebben bericht over mogelijke uitwisselingen, waaronder een waarbij een vermeende voormalige FSB-officier betrokken was die een straf uitzit in Duitsland.

De weg naar de vrijlating van Gershkovich blijft onzeker, maar de inspanningen blijven hem naar huis brengen en de onrechtvaardige detentie van Amerikanen in het buitenland aanpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER