Sailor’s nieuwsupdates voor zeilliefhebbers
Technologie

Sailor’s nieuwsupdates voor zeilliefhebbers

De Transatlantic Race 2025, van de VS naar Engeland, zal deelnemers de mogelijkheid bieden om zonder boete de automatische piloot te gebruiken om hun boten te besturen. Elaine Bunting beschrijft een significante verandering onder de boten die deelnemen aan de ARC transatlantische rally van 2023.

De grootste verschuiving in de vloot dit jaar was de introductie van Starlink, het satellietcommunicatiesysteem van Elon Musk in een lage baan om de aarde, dat door maar liefst 25-30% van de ARC-jachten wordt gebruikt. De hardware is betaalbaar, eenvoudig te installeren en biedt sterke breedbandverbindingen en snelheden over de hele Atlantische Oceaan.

Hoewel er zowel voor- als nadelen kleven aan een verbinding met de wal, wegen de voordelen van het gebruik van Starlink ruimschoots op tegen de eventuele nadelen. Paul Tetlow, de nieuwe directeur van de World Cruising Club, is van mening dat Starlink, samen met concurrenten als Amazon’s Project Kuiper en het Chinese Geespace, een historische vooruitgang is, vergelijkbaar met de introductie van GPS of elektronische kaarten voor het oversteken van oceanen.

Dit jaar stelde Starlink de organisatoren in staat een WhatsApp-groep op te richten waar de vloot informatie en foto’s kon delen, ter vervanging van de traditionele rol van SSB-radionetten. Aan boord van boten heeft Starlink snel de manier veranderd waarop bemanningen leven en werken. Het vertegenwoordigt een aanzienlijke verschuiving in uitrusting en verwachtingen voor het leven op zee.

Over het geheel genomen is het gebruik van Starlink-technologie in de transatlantische ARC-rally een duidelijke indicatie van de evoluerende rol van technologie in het zeilen en de manieren waarop deze de communicatie en operaties voor zeilers op langeafstandsraces transformeert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER