Samenzweringskanalen op Telegram: hoe ze worden gefinancierd van Rafapal tot La Quinta Columna
Technologie

Samenzweringskanalen op Telegram: hoe ze worden gefinancierd van Rafapal tot La Quinta Columna

Het kanaal Noticias Rafapal, gericht op zijn 125.000 abonnees op Telegram, omschrijft zichzelf als ‘journalistiek voor kosmische geesten’ en nodigt kijkers uit om boeken en t-shirts in hun winkel te kopen. Recent nieuws omvat onder meer beweringen over de betrokkenheid van Begoña Gómez bij een corruptieplan met de Marokkaanse regering en beschuldigingen tegen de Israëlische Pegasus-spionagesoftware.

Ondertussen vraagt ​​La Quinta Columna TV, die zichzelf presenteert als een ‘alternatief informatiekanaal’, financiële hulp van kijkers voor hun onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Hun artikelen behandelen onderwerpen als grafeen in vaccins en verdachte sterfgevallen die verband houden met het Covid-vaccin, naast andere alternatieve versies van officiële verhalen.

Ondanks de vraag naar ongecensureerde en alternatieve informatie bieden veel van deze kanalen verschillende betaalmogelijkheden voor samenwerking, variërend van bankoverschrijvingen tot mobiele betaaldiensten. De Italiaanse onderzoekers die het artikel The Conspiracy Money Machine publiceerden, concentreerden zich op de financiële aspecten van deze Telegram-samenzweringskanalen en hun vermogen om een ​​groot aantal kijkers aan te spreken.

Telegram heeft als berichtenapp minimale inhoudsmoderatie, waardoor het een knooppunt is voor verschillende soorten informatie, zowel legitiem als potentieel schadelijk. Het onderzoek gaat ook in op de financiële kant van deze complottheorieën en wijst op verschillende manieren waarop deze kanalen inkomsten genereren, zoals partnerprogramma's, donaties en crowdfundingcampagnes.

Het onderzoek benadrukt hoe sommige van deze kanalen, zoals La Quinta Columna en Rafapal, zich met hun unieke financiële strategieën op het Spaanstalige publiek richten. Van donatiecampagnes tot het promoten van e-commerceplatforms: deze kanalen proberen actief inkomsten te genereren met hun inhoud en contact te maken met hun abonnees. Het onderzoek gaat ook in op de uitdagingen van het identificeren en bestrijden van desinformatie en complottheorieën binnen het digitale landschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER