Nieuws

Signa’s initiële investeerders zouden graag winst willen maken en willen vertrekken

Prominente investeerders als Roland Berger en luide Welt hebben laten weten uitbetaald te willen worden, maar het blijft onzeker of dit financieel haalbaar is. De financiële situatie van de Signa Group is vanuit extern perspectief moeilijk vast te stellen, zo meldt ORF radio Ö1. Leonhard Dobusch, een econoom en wetenschappelijk directeur van het op werknemers gerichte Momentum Institute, die al lange tijd bij de groep betrokken is, legt uit dat de groep waarschijnlijk snel nieuw kapitaal nodig heeft om zijn bedrijfsmodel in stand te houden.

Als onderdeel van zijn terugtrekking vraagt ​​Benko bijdragen van de medeaandeelhouders van de internationale miljardair die hij aanvankelijk aan boord had gehaald, een eis die waarschijnlijk essentieel is. Momenteel is echter noch het specifieke bedrag, noch de bereidheid van alle aandeelhouders om hieraan te voldoen bekend. De algemene structuur van de groep is ondoorzichtig en recente vragen van de media zijn onbeantwoord gebleven. De weekenden gingen voorbij zonder nieuwe informatie van Geiwitz of zijn persdienst. Het valt nog te bezien of internationale investeerders bereid zullen zijn te investeren zonder enige publieke schatting van de benodigde bedragen. Mochten alle aandeelhouders niet bijdragen, dan is de situatie volgens Haselsteiner onhoudbaar.

In een artikel van de krant Small wordt vermeld dat de meeste verplichtingen van Signa de vorm hebben van bankschulden, waarbij de Raiffeisen Group en Bank Austria als grootste crediteuren optreden. Eind 2022 bedroegen de schulden van Signa Prime, inclusief KaDeWe Berlin, naar verluidt ongeveer 10,8 miljard euro. Ook de resultaten lieten een flinke daling zien: een winst van 700 miljoen euro in 2021 veranderde in een verlies van 1,019 miljard euro in 2022. In 2022 zou het bedrijf niet langer met eigen middelen aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Zonder een kapitaalverhoging van 750 miljoen euro zou Signa Prime vorig jaar met een faillissement te maken hebben gehad, aldus de krant ‘Kleine’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER