Slimme gebouwen blijven koel door gebruik te maken van natuurlijke methoden
Technologie

Slimme gebouwen blijven koel door gebruik te maken van natuurlijke methoden

Snøhetta Architects voltooide onlangs het Vertikal Nydalen-gebouw in Noorwegen, een energiezuinige wolkenkrabber met duurzame kenmerken. Het gebouw handhaaft het hele jaar door comfortabele temperaturen zonder afhankelijk te zijn van energie uit het elektriciteitsnet. Het heeft een asymmetrische vorm met twee onderling verbonden torens, ontworpen om het buurtlandschap te beschermen en de zichtbaarheid van het nabijgelegen plein te behouden. De buitenkant is afgewerkt met grenenhout dat na verloop van tijd vervaagt, terwijl stalen balkons contrasteren met het warme hout. Het gebouw omvat een restaurant, kantoorruimte en appartementen.

De wolkenkrabber maakt gebruik van een ‘drie-nul-oplossing’ voor verwarming, koeling en ventilatie. Dit omvat geothermische bronnen voor het circuleren van water binnen de muren en platen van het gebouw, fotovoltaïsche cellen op het dak om warmtepompen aan te drijven, en brede glazen ramen voor natuurlijk licht. Het beschikt ook over grote ventilatiegaten in plaats van ventilatoren en sensoren om de prestaties van het gebouw te monitoren. De afgeschuinde gevel helpt bij het creëren van een drukverschil voor de luchtstroom.

Het ontwerp bespaart ruimte door traditionele luchtkanalen en ventilatoren te elimineren, waardoor de kwaliteit van de kamer en de ventilatie worden verbeterd. Snøhetta heeft eerdere ervaring met duurzame bouwprojecten zoals het ZEB Pilot House en Powerhouse Brattørkaia. Het Vertikal Nydalen-gebouw omvat innovatieve ontwerpoplossingen voor energie-efficiëntie en comfort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER