Technologie

Sociale netwerken in Frankrijk zijn verplicht om extremistische inhoud te modereren

De Franse president Emmanuel Macron heeft de socialemediagiganten Twitter (X) en Meta (Facebook) gewaarschuwd voor hun gebrek aan medewerking bij het modereren van extremistische inhoud op hun netwerken. Macron maakte de opmerkingen tijdens de opening van de vijfde top van de ‘Christchurch-appeal’, een initiatief om geweld op internet te bestrijden. Hij uitte zijn bezorgdheid over de nalatigheid van de platforms, daarbij verwijzend naar de afwezigheid van senior executives van de twee bedrijven op belangrijke topconferenties.

Macron ging niet dieper in op wat hij bedoelt met ‘minder coöperatief’ zijn, maar hij benadrukte het gebrek aan moderatiemiddelen voor de Franse taal op de platforms van Meta in vergelijking met andere talen. De Europese Commissie heeft Meta en andere socialemediaplatforms ook formeel om informatie gevraagd over maatregelen die zijn genomen om de mentale en fysieke gezondheid te beschermen van minderjarigen die van hun diensten gebruik maken. Ze kregen een deadline om te reageren, en het niet geven van bevredigende antwoorden kon leiden tot financiële boetes.

Dit is niet de eerste keer dat de Europese Commissie Meta om uitleg heeft gevraagd, en zij worden ook verantwoordelijk gehouden voor de verspreiding van terroristische en gewelddadige inhoud, evenals voor vermeende desinformatie. Het gebrek aan medewerking van deze technologiebedrijven bij het aanpakken van deze problemen baart toezichthouders zorgen, en ze worden nauwlettend in de gaten gehouden op de naleving van wettelijke verplichtingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER