Spanje verloor drie voltijdbanen voor elke deeltijdbaan die in het eerste kwartaal werd gecreëerd
Nieuws

Spanje verloor drie voltijdbanen voor elke deeltijdbaan die in het eerste kwartaal werd gecreëerd

Het eerste kwartaal van het jaar is geëindigd met een werkgelegenheidsverlies van 139.800 banen, het meest uitgesproken voor deze periode sinds de pandemie en, 2020 niet meegerekend, sinds 2014. Dit is voornamelijk te wijten aan de vernietiging van voltijdbanen. In totaal daalde het aantal werkzame personen met een voltijdbaan met 199.700, terwijl er 59.900 deeltijdbanen ontstonden. Dit betekent dat voor elke gecreëerde deeltijdbaan drie voltijdbanen verloren gingen. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van vorig jaar was de relatie bijna één op één.

De activiteiten die in het eerste kwartaal van het jaar het grootste verlies aan voltijdbanen kenden, waren de professionele, wetenschappelijke en technische sectoren, de financiële en verzekeringsactiviteiten, de groot- en detailhandel, het openbaar bestuur, defensie, de sociale zekerheid en de huishoudelijke activiteiten. als werkgevers. Aan de andere kant zagen het onderwijs, de horeca, de handel, de artistieke, recreatieve en binnenlandse werkgelegenheid een toename van het aantal deeltijdbanen.

De groei van de deeltijdwerkgelegenheid in bepaalde sectoren is beïnvloed door seizoensfactoren, zoals Pasen dat dit jaar in maart valt. Bovendien kan de verhoging van het interprofessioneel minimumloon in sommige bedrijfstakken hebben geleid tot een verschuiving van voltijdbanen naar deeltijdbanen om de arbeidskosten te verlagen. Over het geheel genomen is het totale aantal gewerkte uren in de economie afgenomen, waarbij meer mensen in deeltijd werken vergeleken met het voorgaande jaar.

De toename van deeltijdbanen en de verschuiving van voltijdbanen naar deeltijdbanen hebben mogelijk bijgedragen aan de algehele daling van het totaal aantal gewerkte uren in de economie. Bovendien is het aantal werkende mensen dat niet werkt vanwege ziekte, ongeval of tijdelijke arbeidsongeschiktheid toegenomen, waarmee de trend ten opzichte van het voorgaande jaar wordt voortgezet. Deze verschuiving in de werkgelegenheidsdynamiek is belangrijk om rekening mee te houden bij het analyseren van de toestand van de arbeidsmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER