Nieuws

Ten sets of triplets and one set of quadruplets were born last year, with women typically giving birth between the ages of 30-34, aiming for an “imperial” family size.

Volgens het rapport “Delivery in Healthcare Institutions in Croatia in 2022” van het Kroatische Instituut voor Volksgezondheid (HZJZ) werden vorig jaar 34.335 levendgeborenen en 150 doodgeboren kinderen geboren in Kroatische kraamklinieken. Bovendien stierven 88 pasgeborenen in de eerste zeven dagen. Het rapport benadrukt ook dat de meeste kinderen werden geboren uit moeders tussen 30 en 34 jaar, gevolgd door moeders tussen 25 en 29 jaar, terwijl 19,3 procent van de moeders tussen 35 en 39 jaar oud was.

Het rapport merkt ook op dat het aantal geboorten in jongere leeftijdsgroepen in Kroatië al een aantal jaren afneemt, terwijl er sprake is van een toename van het aantal geboorten na de leeftijd van dertig jaar. De HZJZ is van mening dat deze trend samenhangt met maatschappelijke veranderingen zoals het verlengen van de opleiding, later werken, het onvermogen om het huisvestingsvraagstuk op te lossen en een verandering in de houding ten opzichte van gezinsvorming.

Er is sinds 2016 sprake van een significante verandering in de structuur van de geboorten op basis van de leeftijd van de moeder en de geboortetrends. Er is een lichte stijging van het aantal geboorten bij moeders van dertig en veertig jaar en een daling van het aantal geboorten in de jongere leeftijdsgroepen waargenomen. . Vorig jaar werden vier baby’s geboren bij vrouwen van 50 jaar en ouder. Bovendien zijn tussen de 13 en 17 jaar 191 meisjes bevallen.

Uit het rapport blijkt ook dat het aantal keizersneden in de Kroatische kraamklinieken groeit, wat deskundigen zorgen baart. Van de 33.885 vrouwen die bevallen waren, was 45,5 procent voor het eerst moeder, 34,4 procent voor de tweede keer moeder, en had 20,1 procent een groter aantal eerdere geboorten. Het rapport onderstreept het belang van een professionele rechtvaardiging van de beslissing over een operatieve voltooiing van de bevalling.

De meeste levendgeborenen hadden een geboortegewicht van 3.000 – 3.500 gram (36,6%) en het aantal levendgeborenen met een laag geboortegewicht van ˂ 2.500 gram was 1.889, ofwel 5,5%, wat overeenkomt met het langetermijngemiddelde. Complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of verloskunde resulteerden vorig jaar in Kroatië in één moedersterfte als gevolg van een directe verloskundige oorzaak.

Het rapport geeft ook gegevens over de moedersterfte in voorgaande jaren, waarbij wordt opgemerkt dat in 2021 drie vrouwen stierven, met als oorzaak ademhalingscomplicaties van COVID of een embolie met een bloedstolsel. In 2020 stierven twee vrouwen als gevolg van complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of verloskunde, één aan een vruchtwaterembolie en de andere aan acute pancreatitis (de patiënte was vóór de bevalling ook positief voor COVID-19). Er werden in 2019 twee moedersterfgevallen geregistreerd, en geen enkele in 2017 en 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER