Nieuws

The Wagnerite mercenaries: training in Chechnya and serving in the Russian Guard – a new development in Russia’s military landscape

De Russische strijdkrachten rekruteren militaire veteranen van de paramilitaire groep Wagner. Vier voormalige Russische gevangenen die in Wagner in het oosten van Oekraïne vochten, maakten aan de New York Times bekend dat ze uitnodigingen voor nieuwe contracten hadden ontvangen.

Drie ex-strijders werden opgeroepen voor de Russische Nationale Garde Rosgvardia, oorspronkelijk bedoeld als een achterhoedemacht. Rosgvardija werd overigens beroemd tijdens de agressie tegen Oekraïne en wordt geleid door Viktor Zolotov, voormalig lijfwacht van Vladimir Poetin. “Wagner wordt officieel een eenheid van de Russische Garde”, staat in de tekst die de NYT heeft ingezien.

Rosgvardija, zeggen ze, probeert zichzelf te presenteren als de opvolger van Wagner en als een paramilitaire strijdmacht uit het Kremlin. Wagner braakte gevangenen uit die ten oorlog waren getrokken in ruil voor gratie. Een van Wagners grootste militaire successen is de verovering van Bakhmut, een stad in het oosten van Oekraïne, die tot op de dag van vandaag de enige belangrijke Russische overwinning in de agressie tegen Oekraïne vertegenwoordigt.

Laten we niet vergeten dat in juni de rivaliteit tussen Jevgeni Prigozjin en het Russische Opperbevel escaleerde toen de oprichter van Wagner enkele duizenden soldaten naar Moskou stuurde. De dood van Prigozhin leidde tot de opkomst van de Zolotovs, en de Roshvardija trokken tijdens de invasie naar Oekraïne om het veroverde gebied te helpen bezetten.

Kort na Wagners opstand kondigde Zolotov aan dat Rosgvardija zware wapens zou ontvangen. Het is het soort hulp dat Wagner genoot toen Prigozhin pro-Kremlin was. Een regionale medewerker van Rosgvard, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei onlangs dat de strijdmacht een speciale brigade had opgezet om ex-gevangenen op te vangen die aan de kant van Wagner vochten.

De Russische staatstelevisie liet deze maand in een video zien dat ex-Wagner-leden trainen bij de tactische eenheid Ahmat van Rosguard in Tsjetsjenië. “We hebben absoluut alles gered”, vertelde een vermeende strijder, wiens uniform de insignes van Wagner en Ahmat droeg, aan de televisiezender RT.

De beweringen konden niet onafhankelijk worden bevestigd, maar ze wezen op het doel om Wagner te rekruteren. Uit onofficiële rapporten blijkt ook dat het Russische leger geïnteresseerd is in het rekruteren van Wagnerianen. Het onafhankelijke Russische nieuwskanaal Belangrijke Verhalen publiceerde deze maand een regeringsdocument waarin stond dat Wagner-leden een doelgroep vormden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER