The World’s Fair transformed Spokane’s downtown 50 years ago
Nieuws

The World’s Fair transformed Spokane’s downtown 50 years ago

De leiders van Spokane vroegen advies aan Seattle, waar in 1962 een beurs was georganiseerd, voor advies over het organiseren van hun eigen wereldtentoonstelling, zei Youngs. Ze kregen te horen dat een beurs een geweldig idee was en moest worden nagestreefd. Eerlijke leiders slaagden erin om toezeggingen van $1,3 miljoen aan startfondsen veilig te stellen, voornamelijk van bedrijven uit Spokane. Bovendien heeft de wetgevende macht van Washington bijna $ 12 miljoen aan staatsbelastingdollars toegewezen voor de bouw van het Washington State Pavilion, dat later het Spokane Opera House and Convention Center werd.

De gemeenteraad van Spokane voerde een controversiële bedrijfs- en beroepsbelasting in die $ 5,7 miljoen opbracht om de spoorlijnen te verwijderen en het beursterrein voor te bereiden op Expo '74. In oktober 1971 keurde president Richard M. Nixon de gebeurtenis officieel goed. Met een delegatie onder leiding van koning Cole ontving Spokane het Bureau of International Expositions met unanieme goedkeuring van Parijs als officiële ‘speciale expositie’.

De invloedrijke congresdelegatie van Washington, waaronder senator Henry 'Scoop' Jackson, senator Warren Magnuson en vertegenwoordiger Thomas Foley, heeft een krediet van $11,5 miljoen veiliggesteld voor de bouw van het Amerikaanse paviljoen. Stadsfunctionarissen hebben met succes de drie spoorwegen van Spokane overgehaald om te verhuizen, waarbij de Union Pacific, Milwaukee Road en Burlington Northern 17 hectare land aan de stad schonken. Deze stap was vele miljoenen waard en stelde hen in staat hun routes buiten het centrum te consolideren.

Cole concentreerde zich vervolgens op het aantrekken van landen om aan de beurs deel te nemen en slaagde erin toezeggingen van talloze landen binnen te halen, waaronder de Sovjet-Unie, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Canada, Australië, Iran, West-Duitsland en de Filippijnen. Naast landen werden ook bedrijfspaviljoens gelokt met bedrijven als Ford, General Motors, General Electric, Eastman Kodak, Boeing en de Bell-systemen die zich allemaal hadden aangemeld. Ook de staten Oregon en Montana kozen, evenals de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, voor paviljoens op Expo '74.

LAAT EEN REACTIE ACHTER