Tien veelgestelde vragen over de Europese wet op kunstmatige intelligentie
Technologie

Tien veelgestelde vragen over de Europese wet op kunstmatige intelligentie

Systemen en programma’s voor kunstmatige intelligentie (AI) hebben het vermogen om taken uit te voeren die de menselijke intelligentie nabootsen, zoals redeneren, leren, waarnemen, natuurlijke taal begrijpen en problemen oplossen. Deze systemen zijn al geïntegreerd in verschillende aspecten van ons dagelijks leven, van winkelapplicaties tot de ontwikkeling van nieuwe farmaceutische formules en het organiseren van productieprocessen. AI maakt automatisering, besluitvorming en efficiëntieverbetering mogelijk en biedt oplossingen in een breed scala van sectoren, waaronder de geneeskunde, de industrie, robotica en de financiële dienstverlening. De Europese AI-wet wordt geleidelijk geïmplementeerd om de ethische en juridische ontwikkeling van AI te waarborgen.

De Europese AI-wet heeft tot doel AI-systemen te reguleren op basis van hun risiconiveau. Deze categorieën omvatten minimaal risico, hoog risico, onaanvaardbaar risico, specifiek risico voor transparantie en systeemrisico. Aanbieders en gebruikers van AI-systemen binnen de EU moeten de wet naleven, inclusief het ondergaan van conformiteitsbeoordelingen voor systemen met een hoog risico. De wet stelt ook sancties vast voor overtredingen, met boetes tot € 35 miljoen of een percentage van de jaarlijkse wereldwijde omzet wegens niet-naleving.

De Europese AI-wet is 24 maanden na de publicatie ervan volledig van toepassing, met geleidelijke implementatiefasen. De lidstaten zijn verplicht om verboden systemen binnen de eerste zes maanden te elimineren, terwijl governanceverplichtingen voor AI voor algemene doeleinden binnen een jaar zullen worden opgelegd. Systemen met een hoog risico moeten binnen twee jaar aan de compliance-eisen voldoen. Individuen hebben het recht om klachten in te dienen bij de nationale autoriteiten en schadevergoeding te eisen voor schade veroorzaakt door AI-systemen met een hoog risico.

Over het geheel genomen stelt de Europese AI-wet richtlijnen vast voor de verantwoorde ontwikkeling en het verantwoorde gebruik van AI-systemen, waarbij transparantie, verantwoording en naleving van ethische en juridische normen worden gewaarborgd. Het heeft tot doel het nuttige gebruik van AI te bevorderen en tegelijkertijd de risico’s te beperken en de rechten en vrijheden van individuen te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER