Technologie

TikTok verboden in een exotisch land vanwege het verstoren van de harmonie

Nepal maakte maandag bekend dat hij het Chinese sociale netwerk TikTok zal verbieden vanwege de negatieve effecten van deze toepassing op de “harmonie” van het land. Volgens de minister van Communicatie en Informatietechnologie, Rekha Sharma, wordt door het gebruik van TikTok systematisch inhoud gedeeld met als doel de sociale harmonie te verstoren en gezinsstructuren en sociale relaties te beïnvloeden. Hij specificeerde niet of er een beslissend feit was dat de regering ertoe bracht deze beslissing te nemen.

Het besluit werd aangekondigd nadat Nepal een verordening had ingevoerd die vereist dat sociale netwerken die in het land actief zijn, een kantoor oprichten. TikTok is volgens marketingbureau We Are Social het zesde meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. Bovendien registreert het een sterke groei onder een jong publiek, vergeleken met zijn rivalen, Facebook en Instagram.

Bovendien bestaat er volgens de minister van Communicatie en Informatietechnologie, Rekha Sharma, bezorgdheid over de mogelijke schadelijke gevolgen ervan voor jongeren. Gagan Thapa, leider van de Nepalese Congrespartij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie, zei dat het erop lijkt dat de uitvoerende macht ‘de vrijheid van meningsuiting wil onderdrukken’.

Dit besluit werd aangekondigd nadat Nepal een verordening had ingevoerd die vereist dat sociale netwerken die in het land actief zijn, een kantoor oprichten. TikTok is volgens marketingbureau We Are Social het zesde meest gebruikte sociale netwerk ter wereld. Bovendien registreert het een sterke groei onder een jong publiek, vergeleken met zijn rivalen, Facebook en Instagram.

Donderdag opende de Europese Unie een onderzoek naar maatregelen die het sociale netwerk TikTok en de website voor het delen van video’s YouTube hebben toegepast om minderjarigen te beschermen, in het bijzonder hun ‘mentale en fysieke gezondheid’. Deze verzoeken vormen op dit moment geen uitdaging. Dit is een eerste stap in procedures die kunnen leiden tot ernstige financiële sancties bij bewezen en langdurige overtredingen van de regelgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER