Turkse minister van Economische Zaken optimistisch ondanks inflatie boven de 75%
Nieuws

Turkse minister van Economische Zaken optimistisch ondanks inflatie boven de 75%

De jaarlijkse consumenteninflatie in Turkije bedroeg in mei meer dan 75% en bereikte daarmee het hoogste niveau van de afgelopen 18 maanden. De stijging van de inflatie werd voornamelijk veroorzaakt door stijgende prijzen in de onderwijs-, woning- en restaurantsector, volgens gegevens vrijgegeven door het Turkse Statistische Instituut. De jaar-op-jaar inflatie bedroeg in mei 39,59%, het hoogste sinds november 2022, toen deze 84,38% bereikte.

Minister van Financiën en Economie Mehmet Simsek probeerde het publiek en internationale investeerders gerust te stellen door te stellen dat het ‘ergste voorbij is’. Hij voorspelde dat de permanente daling van de inflatie in juni zou beginnen en dat de jaarlijkse inflatie tegen het einde van het derde kwartaal van 2024 onder de 50% zou kunnen dalen.

Volgens de projecties van de Turkse Centrale Bank werd de piek van de inflatie op jaarbasis verwacht. De bank verhoogde haar projecties voor het einde van het jaar naar 38%, nadat ze deze eerder op 36% had vastgesteld. De einddoelstelling van de bank voor 2025 bleef op 14% staan.

Na de publicatie van de inflatiecijfers van May sprak Simsek zijn vertrouwen uit dat het land in een desinflatieproces terechtkwam. Hij benadrukte de verschuiving in het economische beleid van Turkije, waarbij president Recep Tayyip Erdogan na de algemene verkiezingen van mei 2023 terugkeerde naar de economische orthodoxie. De centrale bank had tussen juni 2023 en maart 2024 de rente agressief verhoogd van 8,5% naar 50%.

Ondanks de hoge inflatiecijfers in mei is de maand-op-maand inflatie licht gestegen naar 3,37%. De centrale bank beloofde de monetaire verkrapping te hervatten als de inflatievooruitzichten zouden verslechteren, en bleef de situatie nauwlettend in de gaten houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER