Uit AI-analyse blijkt dat Rafael De Maagd van de Roos niet volledig heeft geschilderd
Technologie

Uit AI-analyse blijkt dat Rafael De Maagd van de Roos niet volledig heeft geschilderd

Een recente analyse met kunstmatige intelligentie (AI) heeft uitgewezen dat het werk ‘Heilige familie met San Juanito (De Maagd van de Roos)’ in het Prado Museum niet in zijn geheel is geschilderd door de beroemde kunstenaar Raphael. Terwijl de figuren van de Maagd, Jezus en Johannes de Doper met 98% nauwkeurigheid aan Rafaël worden toegeschreven, wordt vastgesteld dat het gezicht van Sint-Jozef niet door de Italiaanse meester is geschilderd, maar eerder door iemand anders.

Het schilderij is sinds de 19e eeuw onderwerp van debat en twijfel onder kunsthistorici, en de authenticiteit van Raphaels werk in zijn geheel is in twijfel getrokken. Sommige deskundigen beweren dat bepaalde delen van het schilderij, zoals de figuur van Jozef of het onderste deel met de roos, niet door Rafaël zijn gemaakt. Het schilderij wordt traditioneel toegeschreven aan de Italiaanse kunstenaar, hoewel er wordt gesuggereerd dat zijn atelier erbij betrokken was.

Het Prado Museum, dat het schilderij tentoonstelt, beweert dat het werk ondubbelzinnig van Raphael is, maar erkent een mogelijke deelname van de workshop. Recente studies hebben aangetoond dat de samenwerkingsmethoden in de late productie van Raphael geavanceerder waren, maar altijd gecontroleerd door de meester, en beperkt tot grote werken.

De AI die in de recente analyse werd gebruikt, is ontwikkeld door professor Hassan Ugail, die 49 onbetwiste werken van Raphael heeft geobserveerd om het algoritme te creëren. De computer onderzoekt het schilderij tot in detail en leert het kleurenpalet, de tonen, toonwaarden en penseelstreken kennen.

Het AI-algoritme bepaalde aanvankelijk dat 60% van het werk van het schilderij van Raphael was. Verder onderzoek per sectie leidde echter tot de conclusie dat het gezicht van Jozef niet dat van de Italiaanse kunstenaar was. Deze ontdekking is gepubliceerd in het tijdschrift Heritage Science.

Het gebruik van AI bij de analyse van kunstwerken biedt een nieuwe manier om het auteurschap en de authenticiteit van schilderijen te onderzoeken en te begrijpen. Deze recente analyse heeft nieuw licht geworpen op de toeschrijving van ‘De Maagd van de Roos’ aan Raphael, en kan leiden tot verder onderzoek en ontdekkingen op het gebied van de kunstgeschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER