Uitgestorven menselijke voorouder die rechtop liep: bewijs van 50 jaar geleden
Nieuws

Uitgestorven menselijke voorouder die rechtop liep: bewijs van 50 jaar geleden

Antropoloog D. Carl Johanson ontdekte een schedelfragment, scheenbeen- en dijbeenderen van een 3 miljoen jaar oude man in Ethiopië. De botten behoorden toe aan een aapmens (hominide) van het geslacht Australopithecus. De 30-jarige wetenschapper verklaarde op een persconferentie: “We hebben absoluut, concreet bewijs dat onze voorouders meer dan drie miljoen jaar geleden op twee benen liepen”.

Uit fossielenanalyses blijkt dat verschillende hominide soorten zo’n 5 tot 7 miljoen jaar geleden op twee benen rondliepen. Een bovenbeenbot van de oudst bekende, 7 miljoen jaar oude Sahelanthropus tchadensis, vertoont tekenen van rechtop lopen, waaronder een binnenste uitsteeksel nabij het heupgewricht, rapporteerden wetenschappers. Niet alle paleoantropologen zijn er echter van overtuigd dat deze kenmerken wijzen op een tweebenige gang. En sommige wetenschappers denken dat het bot toebehoorde aan een aap die soms rechtop liep.

Vragen of opmerkingen over dit artikel kunnen worden gericht aan [email protected]. Maria Temming, voorheen stafschrijver voor natuurwetenschappen bij Science News, is assistent-redacteur bij Science News Explores. Ze heeft een bachelordiploma in natuurkunde en Engels, en een masterdiploma in wetenschappelijk schrijven. Dit artikel werd ondersteund door lezers zoals jij. Investeer in kwalitatieve wetenschapsjournalistiek door vandaag nog te doneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER