Ukraine faces increased vulnerability to Russia without Western support – Current situation on eastern front remains dire
Nieuws

Ukraine faces increased vulnerability to Russia without Western support – Current situation on eastern front remains dire

Op de tweede verjaardag van de agressieoorlog die door de president van Oekraïne was begonnen, hield Volodymyr Zelenskyi een toespraak op de luchthaven Hostomel bij Kiev. Hij verzekerde het publiek dat Oekraïne Rusland zou verslaan. Het land vocht al 730 dagen voor de overwinning. Een week eerder werd Oekraïne echter gedwongen zich terug te trekken uit de stad Avdijivka in de regio Donetsk, waar de strijdkrachten dreigden onder een Russische blokkade te blijven.

De val van Avdijivka heeft twee belangrijke problemen aan het licht gebracht die de defensiecapaciteiten van Oekraïne steeds meer verlammen: een tekort aan munitie en soldaten. President Zelenskyi heeft op de luchthaven van Hostomel de wil om te winnen aangewakkerd, maar de realiteit is dat de wil om te winnen alleen de Oekraïense strijdkrachten aan het oostfront niet kan ondersteunen. Oekraïne heeft dringend meer munitie nodig en moet zijn campagne starten om zijn verdedigingslinie te behouden.

Het initiatief in de oorlog is terug naar Rusland verschoven, omdat zij aan het front superioriteit hebben verworven in termen van munitieproductie en het aantal soldaten. De nauwkeurigheid van de gerapporteerde verliezen van beide kanten is moeilijk in te schatten, met uiteenlopende schattingen van de slachtoffers van Oekraïense en Russische soldaten. Oekraïne wordt geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van een chronisch tekort aan munitie en soldaten, deels onder invloed van vertragingen bij de invoering van de dienstplichtwet en het bevriezen van de Amerikaanse steun.

Hoewel Oekraïne zich aan het oostfront op een dieptepunt bevindt, is de defensiecapaciteit van het land nog steeds intact. Precisieaanvallen op Rusland zijn succesvol geweest en Oekraïne is zich blijven richten op belangrijke Russische militaire middelen. De Russische vooruitgang aan het oostfront garandeert geen diepere aanval op Oekraïne, aangezien de verliezen en de kosten van de oorlog ook zwaar op hen drukken.

De komende maanden zullen een uitdaging zijn voor Oekraïne, met een mogelijke Russische aanval in de lente of zomer op de loer. De uitkomst zal afhangen van de steun die Oekraïne krijgt van westerse partners. Zelenskyi en deskundigen anticiperen op moeilijke tijden die in het verschiet liggen en benadrukken de noodzaak van onmiddellijke steun om de defensiecapaciteiten van Oekraïne in stand te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER