Nieuws

United Nations: Civilian population in Gaza Strip facing threat of starvation

De hulpleveringen van de VN aan de Gazastrook zijn opgeschort vanwege brandstoftekorten en communicatiestoringen. Dit heeft geresulteerd in een gebrek aan voedsel- en watervoorraden, waardoor de bevolking het risico loopt op honger en ziekte. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar alarm geuit over de verspreiding van ziekten: er zijn in het gebied ruim 70.000 gevallen van luchtweginfecties en 44.000 gevallen van diarree geregistreerd.

Noodonderkomens zijn onveilig en overvol, en schoon water ontbreekt, waardoor de burgerbevolking direct gevaar loopt. Hulporganisatie CARE heeft gewaarschuwd voor de psychosociale gevolgen van de oorlog, vooral voor kinderen die een onzekere en moeilijke toekomst tegemoet gaan.

De humanitaire situatie in de Gazastrook verslechtert met de dag, waarbij ook de hygiënische zorg problematisch blijkt te zijn. De opvangcentra voor intern ontheemden in het zuiden van de Gazastrook zijn overvol: 160 mensen delen één toilet en slechts één douche op elke 700 mensen. De hulporganisatie dringt aan op dringende steun voor de bevolking op de langere termijn.

Te midden van de humanitaire crisis zijn er ook zorgen over de psychologische impact van de oorlog op de bevolking. Het gebrek aan voorraden, de overvolle schuilplaatsen en de dreiging van ziekten dragen bij aan de toch al moeilijke situatie in de regio.

Nu de situatie in Gaza verslechtert, is het van cruciaal belang dat hulporganisaties en de internationale gemeenschap tussenbeide komen en steun en middelen bieden aan de bevolking in nood. Inspanningen om het brandstoftekort aan te pakken en de communicatiestoringen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de hulpgoederen terechtkomen bij degenen die deze het meest nodig hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER