Van driehoekige stereo tot homecinema.
Technologie

Van driehoekige stereo tot homecinema.

De geluidskwaliteit in een stereosysteem is afhankelijk van de kwaliteit van de luidsprekers en hun plaatsing in een bepaalde ruimte. Een juiste opstelling van de luidsprekers kan een grote invloed hebben op de luisterervaring, waardoor deze van gemiddeld naar uitzonderlijk verandert. Teufel, een in Berlijn gevestigd geluidsbedrijf met meer dan 40 jaar ervaring, heeft een gids verstrekt met praktisch advies over de plaatsing van luidsprekers voor verschillende configuraties, van eenvoudige stereosystemen tot geavanceerde thuisbioscoopsystemen met Dolby Atmos-technologie.

In een basisstereosysteem met twee hoofdluidsprekers is het creëren van een “stereodriehoek” tussen de luidsprekers en het luistergebied essentieel. Deze driehoek bestaat uit de twee directe hoofdluidsprekers en de positie van de luisteraar vormt een gelijkzijdige of gelijkbenige driehoek. De luidsprekers moeten iets naar binnen worden gekanteld, ongeveer 60 graden, om de beste geluidskwaliteit op de “sweet spot” te creëren. Het toevoegen van een subwoofer aan dit systeem kan de luisterervaring verbeteren, maar er moet wel op worden gelet dat de lage tonen goed door de kamer worden verspreid.

Voor een 5.1 home theatre-systeem met zes luidsprekers moeten specifieke richtlijnen worden gevolgd om een ​​optimaal surroundgeluid te bereiken. De voorluidsprekers moeten op dezelfde afstand van de luisterpositie worden geplaatst, met de ideale positie aan elke kant van het scherm. Voor een nauwkeurige weergave van dialogen moet de middenluidspreker onderaan het scherm worden geplaatst. Achterluidsprekers zijn achter het luistergebied geplaatst voor een meeslepend surround-effect, met de mogelijkheid om dipolen te gebruiken voor een realistischere geluidservaring.

In grotere ruimtes worden geavanceerde systemen zoals de 7.1-configuratie aanbevolen. Met extra luidsprekers voor een grotere immersie wordt een juiste plaatsing nog belangrijker. Achterluidsprekers moeten op een bepaalde hoogte aan één kant van de luisterpositie worden gemonteerd om het gewenste surroundeffect te bereiken. Het Dolby Atmos-systeem introduceert een verticale dimensie in surroundgeluid, waarbij gebruik wordt gemaakt van overheadluidsprekers voor een driedimensionale luisterervaring. Het aantal luidsprekers dat nodig is voor Atmos-geluid varieert, met de optie om bovenluidsprekers boven de voorluidsprekers te plaatsen voor horizontale en verticale geluidsbeweging.

Teufel beveelt hun EFFEKT 2-luidsprekers aan voor plaatsing aan de zijwand in een 7.1-systeem, waarbij gedetailleerde instructies worden gevolgd voor de beste geluidssymmetrie. Dolby Atmos-geluidstechnologie kan worden bereikt via luidsprekers zoals de Teufel Reflekt, waardoor een bioscoopsysteem wordt versterkt met 3D-geluid van bovenaf voor een complete audio-ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER