Verslag over huurlingen die zich aansluiten bij het conflict tussen de IDF en Russische belangen
Nieuws

Verslag over huurlingen die zich aansluiten bij het conflict tussen de IDF en Russische belangen

Na het ontvangen van hoge Hamas-functionarissen en het met buitengewone hardheid veroordelen van de Israëlische oorlog in Gaza, zet Rusland nu “de versnelling hoger” op sociale netwerken, in een poging het huidige conflict voor zijn eigen doeleinden in Oekraïne uit te buiten. Volgens een analyse van de Russische activiteiten op sociale netwerken en interviews met experts is de belangrijkste poging nu het op gang brengen van een publiek debat dat verdeeldheid binnen de Europese landen zal zaaien en complottheorieën zal bevorderen. Volgens een onderzoek van de Alliance for Securing Democracy zijn de Russische propaganda-accounts op sociale netwerken in de twee maanden sinds de terroristische aanval door Hamas op 7 oktober meer dan verdrievoudigd.

De crisis in het Midden-Oosten staat nu bovenaan de agenda in de verklaringen en berichten van Russische diplomaten, door het Kremlin gesponsorde mediakanalen en Poetin-aanhangers in het Westen. De focus ligt op kwesties als ‘Hamas’ en het ‘Midden-Oosten’, waarbij meer desinformatie uit Russische bronnen lijkt te komen. De NAVO besteedt hier ook aandacht aan, aangezien de Russen alles gebruiken wat ze kunnen om antiwesterse propaganda te verspreiden en verkiezingen en de publieke opinie te beïnvloeden.

Rusland profiteert veel van deze oorlog, ook al is het er niet volledig bij betrokken, omdat de mondiale focus verschuift van Europa en Oekraïne naar het Midden-Oosten. Svetlova, voormalig lid van de Knesset en nu senior research fellow bij de Atlantic Council in Washington, zegt dat het doel van Rusland is om zaden van haat, vijandigheid en extremisme te zaaien. Deze activiteit van hun kant is bekend en erkend bij eerdere verkiezingen en mondiale gebeurtenissen.

Terwijl in de netwerken de nadruk ligt op het zaaien van verwarring en het verspreiden van vals nieuws dat zowel radicaal links als radicaal rechts ten goede zal komen, lijkt het er op politiek niveau op dat het Kremlin “een kant heeft gekozen” in het huidige conflict. Het bezoek van de leiders van Hamas aan Moskou en de uitspraken tegen de ‘genocide’ die Israël in Gaza pleegt, tonen deze koerswijziging aan.

Een ander deel van de Russische activiteiten omvat vermoedens van het aanmoedigen van antisemitisme in Europa, zoals een echtpaar van Moldavische afkomst dat in Parijs werd gearresteerd omdat ze Magni-David op huizen rond de Franse hoofdstad hadden gespoten. Rusland laat ook de resultaten zien van zijn steun aan de Palestijnse kant, met berichten dat Hamas naar verwachting gijzelaars met het Russische staatsburgerschap zal vrijlaten als een “eerbetoon aan Poetin” en Gazanen met Russische paspoorten en hun families zal huisvesten in de moslimrepublieken van het land.

Over het geheel genomen exploiteert Rusland het conflict in Gaza om zijn eigen belangen in Oekraïne en andere delen van de wereld te bevorderen, verdeeldheid te zaaien en samenzweringstheorieën te bevorderen, terwijl het zichzelf presenteert als een hoeder van de Palestijnen in tegenstelling tot andere wereldmachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER