Vogelimitatie beheerst Excel in het oplossen van puzzels
Technologie

Vogelimitatie beheerst Excel in het oplossen van puzzels

Kottarainen heeft een breed scala aan taalvaardigheden en cognitieve vaardigheden. Onderzoekers ontdekten dat mussen, bekend om hun vermogen om nieuwe vocalisaties te leren, ook een hoog probleemoplossend vermogen vertoonden. Het onderzoek, waarbij bijna 200 wilde vogels betrokken waren die 21 mussensoorten vertegenwoordigden, testte het vermogen van de vogels om steeds moeilijkere puzzels op te lossen. De resultaten gaven aan dat soorten die uitblonken in het leren van geluiden en die grotere hersengroottes hadden in verhouding tot hun lichaamsgrootte, het beste presteerden in de tests.

De spreeuw, bekend als een veelzijdige tjilper en meester-imitator, behoorde tot de toppresteerders. Andere soorten, zoals de parkmees, vertoonden ook een indrukwekkend vermogen om geluiden te leren en te reproduceren. Dit leidde tot het eerste directe verband tussen intellectuele vermogens en fonologische vermogens bij mussen.

De studie duidde ook op een verband tussen vocalisatie, redeneren en hersengroei. Onderzoekers speculeerden dat het vermogen om geluiden te leren en problemen op te lossen wordt beïnvloed door de overvloed aan bepaalde neurotransmitterreceptoren in de hersenen. De exacte aard van de relatie tussen deze factoren en waarom ze zich bij mussen hand in hand hebben ontwikkeld, blijft echter een onderwerp van speculatie.

Deze studie vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in het begrijpen van de cognitieve vaardigheden van vogels, vooral in relatie tot hun vocalisatievaardigheden en redeneervermogen. De bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de studie van de intelligentie en het gedrag van dieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER