Volgens Euro Weekly News heeft België moeite om gelijke tred te houden met de vooruitgang op het gebied van de digitale technologie
Technologie

Volgens Euro Weekly News heeft België moeite om gelijke tred te houden met de vooruitgang op het gebied van de digitale technologie

De Koning Boudewijnstichting (KBS) voerde een onderzoek uit waaruit bleek dat 40 procent van de Belgen weinig kennis had over het gebruik van digitale platforms. Ook een aanzienlijk deel maakte geen gebruik van internet of kon het niet gebruiken.

Uit het onderzoek bleek dat vooral ouderen het risico liepen achterop te raken door de digitale technologie en het gevoel hadden dat ze de voortdurende vooruitgang niet konden bijhouden. Ondanks de veronderstelling dat alle jongeren ‘digital natives’ waren, omschreef de KBS dit als een mythe.

Laagopgeleide jongeren hadden meer dan de helft van de tijd slechte digitale vaardigheden, vergeleken met hun hogeropgeleide leeftijdsgenoten (10 procent). Het onderzoek waarschuwde dat veel mensen, vooral degenen die sociaal, economisch en cultureel kwetsbaar zijn, niet volledig kunnen profiteren van de toenemende digitalisering van de samenleving.

Hoewel 95 procent van de Belgische huishoudens over een internetverbinding beschikt, gebruiken veel mensen uitsluitend smartphones om online te gaan, zonder dat ze een laptop of pc bezitten. Dit gebrek aan digitale apparaten zorgt voor problemen bij de communicatie met overheidsinstanties, zoals een gevoel van onzekerheid over online bankieren.

Bij het analyseren van de onderzoeksresultaten benadrukte de KBS het belang van publieke instellingen en banken om persoonlijk aanwezig te zijn. Zij benadrukten dat het van essentieel belang is dat personen die het internet niet willen of niet kunnen gebruiken, persoonlijk transacties kunnen uitvoeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER