Nieuws

Voorzitter van de Federal Reserve, Powell, waarschuwt de markt om de voorspellingen aan te passen omdat de economie ‘dynamisch’ blijft

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve hield woensdag een toespraak waarin hij de voorspellers van de centrale bank aanmoedigde creatief te denken en open te staan ​​voor nieuwe ideeën, terwijl zij projecties blijven geven voor een post-pandemische economie die de verwachtingen heeft getrotseerd.

Op een conferentie ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Afdeling Onderzoek & Statistiek prees Powell de afdeling voor het verstrekken van economische gegevens en analyses aan de Fed voorafgaand aan haar rentebesluiten.

Hoewel de voorzitter van de Fed erkende dat de voorspellingen van de divisie een sterke intellectuele basis vereisen, benadrukte hij ook de noodzaak van flexibiliteit en wendbaarheid bij het doen van voorspellingen. In een toespraak op de conferentie benadrukte Powell dat traditionele economische modellen niet altijd voldoende zijn om de uitdagingen van een dynamische en onvoorspelbare economie het hoofd te bieden.

Powell besprak niet de toekomst van de economie of mogelijke veranderingen in de rentetarieven. De Fed heeft onlangs besloten de rente stabiel te houden op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent. Dit is de eerste keer in bijna twee jaar dat zij heeft nagelaten de rente op opeenvolgende vergaderingen aan te passen. Deze verandering volgde op een reeks renteverhogingen die bedoeld waren om de inflatie onder controle te houden, hoewel de economie beter bleef presteren dan verwacht en de inflatie hoog bleef.

Ondanks deze positieve economische prestaties vertoont de arbeidsmarkt tekenen van verzwakking. Uit het banenrapport van oktober, dat vorige week werd gepubliceerd, bleek dat de Amerikaanse economie 150.000 banen heeft toegevoegd, maar niet aan de verwachtingen heeft voldaan, en dat het werkloosheidspercentage is gestegen naar 3,9 procent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER