Vroege blootstelling aan tabak versnelt het ouder worden
Technologie

Vroege blootstelling aan tabak versnelt het ouder worden

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances blijkt dat blootstelling aan tabak in de baarmoeder en roken in de kindertijd het ouder worden kan versnellen en het risico op longziekten, diabetes type 2, hartziekten en kanker kan vergroten. Onderzoekers van Chinese en Britse universiteiten analyseerden bloedmonsters van 276.000 personen uit de Britse Biobank om de impact van blootstelling aan tabak op chronologische en biologische veroudering te begrijpen.

Uit het onderzoek bleek dat personen die in de baarmoeder aan tabak werden blootgesteld, biologisch 0,49 jaar ouder waren dan hun chronologische leeftijd en kortere telomeren hadden, die verband houden met veroudering. Degenen die in hun kindertijd begonnen met roken (leeftijd 5-14 jaar) waren biologisch 2,51 jaar ouder en hadden aanzienlijk kortere telomeren.

De combinatie van blootstelling aan tabak in de baarmoeder en roken in de kindertijd zorgde ervoor dat individuen biologisch ouder werden met 2,89 jaar. Onderzoekers benadrukken het belang van vroegtijdig stoppen met roken om biologische veroudering tegen te gaan en gerelateerde ziekten te voorkomen, ongeacht de genetische achtergrond.

De studie suggereert dat vroege blootstelling aan tabak het ontstaan ​​van chronische ziekten kan versnellen en het risico op vroegtijdig overlijden kan vergroten. Op jonge leeftijd stoppen met roken kan de versnelde veroudering die gepaard gaat met blootstelling aan tabak helpen voorkomen en het risico op daarmee samenhangende ziekten verminderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER