Vroege mammografie aanbevolen voor de detectie van borstkanker: inzichten van het expertpanel
Nieuws

Vroege mammografie aanbevolen voor de detectie van borstkanker: inzichten van het expertpanel

Richtlijnen voor borstkankerscreening adviseren vrouwen die geen hoog risico lopen om de twee jaar een mammografie te laten maken vanaf de leeftijd van 50 jaar. Uit recent onderzoek blijkt echter een toename van het aantal gevallen van borstkanker bij jongere vrouwen, wat deskundigen ertoe aanzet om mammografieën aan te bevelen vanaf de leeftijd van 40 jaar, vanwege de stijgende incidentie van borstkanker bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 40 tot 49 jaar. Borstkanker is een veel voorkomende maligniteit bij vrouwen, waarvan één bij acht vrouwen die tijdens hun leven een kwaadaardige borsttumor ontwikkelen. Het is ook een belangrijke oorzaak van kankergerelateerde sterfte.

In Israël bestaat er een screeningsprogramma voor vroegtijdige opsporing van borstkanker door middel van mammografie, waarbij vrouwen van 50 tot 75 jaar wordt aanbevolen om elke twee jaar een mammografie te ondergaan. Hoewel mammografieën het belangrijkste diagnostische hulpmiddel voor borstkanker blijven, kunnen ook andere tests zoals echografieën, MRI's en biopsieën nodig zijn om een ​​diagnose te bevestigen in geval van vermoedelijke tumoren.

Sommige deskundigen bekritiseren echter de nieuwe richtlijnen en stellen dat mammografieën mogelijk niet nauwkeurig zijn voor jonge vrouwen, wat kan leiden tot mogelijke vals-positieve resultaten, onnodige tests en verhoogde angst bij patiënten. Dr. Ayelet Shay, directeur van een borstafdeling, benadrukt het belang van het evalueren van individuele risicofactoren voor borstkanker en het indien nodig uitvoeren van tests op basis van die factoren. Veelvoorkomende alarmsignalen voor borstkanker zijn onder meer veranderingen in de vorm of grootte van de borsten, tepelafscheiding, huidveranderingen en knobbeltjes onder de oksels.

Naast vroege detectie via screeningprogramma's is het van essentieel belang dat vrouwen waakzaam blijven over de gezondheid van hun borsten en eventuele symptomen onmiddellijk aan hun zorgverlener melden. Vroegtijdige detectie blijft cruciaal voor het verbeteren van de uitkomsten en het terugdringen van de sterftecijfers als gevolg van borstkanker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER