VS heropent onderzoek naar activiteiten van Applied Materials in China
Nieuws

VS heropent onderzoek naar activiteiten van Applied Materials in China

De Amerikaanse overheidsinstanties hebben nieuwe verzoeken ingediend om informatie over de leveringen van Applied Materials Inc. aan Chinese klanten, waarmee een gevoelig onderwerp aan de orde komt nu Washington de verkoop van geavanceerde apparatuur voor de chipproductie aan China wil stopzetten. Applied, de grootste leverancier van apparatuur voor het maken van halfgeleiders in de VS, maakte bekend dat zij onlangs in februari “meerdere dagvaardingen” hebben ontvangen van instanties als de SEC en het Amerikaanse Openbaar Ministerie voor het District of Massachusetts. Dit komt bovenop verzoeken van het ministerie van Handel en andere instanties die teruggaan tot 2022, toen de regering-Biden een sanctiecampagne startte om te voorkomen dat geavanceerde chips naar China zouden gaan.

Applied is een belangrijke speler in de inspanningen om de technologische vooruitgang van China in te dammen door apparatuur te leveren die cruciaal is voor de fabricage van halfgeleiders. De VS hebben voor deze campagne de medewerking van Applied en zijn collega’s gezocht. Vorig jaar werd echter door het ministerie van Justitie een onderzoek gelanceerd naar de betrekkingen van Applied met Semiconductor Manufacturing International Corp, de grootste chipmaker van China. Dit bedrijf slaagde erin om in 2023 een geavanceerde processor voor Huawei Technologies Co. te produceren, wat in Washington een debat op gang bracht over de effectiviteit van handelssancties.

In reactie hierop heeft Applied verklaard dat zij in deze zaken volledig samenwerken met de overheid en dat de uitkomst en mogelijke verliezen of boetes onzeker zijn. Ondanks de sancties zien apparatuurfabrikanten zoals Applied een stijging van de inkomsten uit China als gevolg van de vraag van het land naar elektronica en de inspanningen om voorraden aan te leggen voordat strengere beperkingen van kracht worden. De tandwielfabrikanten verkopen meer aan China dan ooit tevoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER