War Causes Damage to Over 340 Cultural Sites in Ukraine
Nieuws

War Causes Damage to Over 340 Cultural Sites in Ukraine

Sinds het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne zijn 341 culturele bezienswaardigheden in het Oost-Europese land beschadigd. Een van de zwaarst beschadigde gebouwen was de Transfiguratiekathedraal in het oude centrum van Odessa, die op de Werelderfgoedlijst staat, zei UNESCO dinsdag in Parijs. De kathedraal werd in 1936 gesloten onder de Sovjetheersers Josef Stalin, en tussen 2000 en 2002 verwoest en volgens het origineel herbouwd. De schade aan de 341 locaties kon niet worden gekwantificeerd. Over het geheel genomen wordt de totale schade aan culturele en toeristische structuren sinds het begin van de oorlog op 24 februari 2022 echter geschat op ongeveer 3,5 miljard dollar.

De afgelopen twee jaar heeft de in Parijs gevestigde Onderwijs-, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties ongeveer 66 miljoen dollar kunnen mobiliseren om de schade aan deze culturele locaties aan te pakken. Volgens UNESCO is Japan de belangrijkste donor met 25 miljoen dollar.

De oorlog in Oekraïne heeft een aanzienlijke impact gehad op de culturele en toeristische structuren van het land en heeft ernstige schade aan veel belangrijke locaties veroorzaakt. De in Parijs gevestigde Onderwijs-, Wetenschappelijke en Culturele Organisatie van de Verenigde Naties heeft stappen ondernomen om geld in te zamelen om deze schade aan te pakken, waarbij Japan een belangrijke donor is. De wederopbouw en restauratie van deze locaties is van cruciaal belang voor het behoud van het culturele erfgoed van Oekraïne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER