Wereldgezondheidsdag in 2024: mijn gezondheid beschermen, mijn rechten handhaven
Nieuws

Wereldgezondheidsdag in 2024: mijn gezondheid beschermen, mijn rechten handhaven

Het recht op gezondheid voor miljoenen mensen over de hele wereld wordt steeds meer bedreigd. Conflicten veroorzaken dood, pijn, honger en psychische problemen en verwoesten levens in veel regio’s. Tegelijkertijd voedt de verbranding van fossiele brandstoffen de klimaatcrisis en brengt het ons vermogen om schone lucht in te ademen in gevaar, waarbij luchtvervuiling elke vijf seconden een leven eist.

Volgens de WHO Council on the Economics of Health for All erkennen minstens 140 landen gezondheid als een mensenrecht in hun grondwet, maar slechts vier landen hebben geschetst hoe ze dit moeten financieren. Deze uitdagingen benadrukken de noodzaak om het belang van gezondheid als fundamenteel mensenrecht onder de aandacht te brengen.

Het thema voor Wereldgezondheidsdag 2024 is ‘Mijn gezondheid, mijn recht’, gekozen om het recht van iedereen, ongeacht hun locatie, te benadrukken op toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, informatie, schone lucht, veilig drinkwater, goede voeding en kwaliteitsvolle huisvesting , fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en vrijheid van discriminatie. Dit thema heeft tot doel het bewustzijn van het fundamentele recht op gezondheid en welzijn voor alle individuen te bevorderen.

Voor meer informatie over mensenrechten in de gezondheidszorg kunt u het Programma voor gendergelijkheid, mensenrechten en gezondheidsgelijkheid verkennen. Bovendien benadrukt de poster van de Mensenrechtendag 2023 de boodschap dat gezondheid een mensenrecht is dat voor alle individuen moet worden gerespecteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER