Wetenschappers bereiken met succes een doorbraak in kernfusie na drie pogingen
Nieuws

Wetenschappers bereiken met succes een doorbraak in kernfusie na drie pogingen

Federale wetenschappers hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van kernfusie-energie, waarbij ze voor het eerst een netto-energiewinst uit een kernfusiereactie hebben behaald, en deze prestatie dit jaar nog twee keer hebben herhaald. Het Energiedepartement maakte deze doorbraak aanvankelijk bekend en stelde dat ze nu consistent fusie-energie kunnen produceren.

Eind 2022 onthulde het Energiedepartement dat zijn wetenschappers voor het eerst een netto-energiewinst hadden behaald uit een kernfusiereactie. Later maakten ze bekend dat ze deze prestatie hadden herhaald en in juli voor de tweede keer een netto energiewinst hadden behaald. Uit een recent rapport van het Lawrence Livermore National Laboratory blijkt dat deze nettowinst nog twee keer werd behaald, beide in oktober.

De resultaten van het Lawrence Livermore National Laboratory zijn gedetailleerd beschreven in een rapport waarin staat dat de National Ignition Facility consistent fusie-energie kan produceren op niveaus van meerdere megajoules.

Kernfusie-energie omvat de fusie van atomen om energie te creëren, en produceert geen afval dat langdurige opslag vereist, in tegenstelling tot het splijtingsproces dat wordt gebruikt bij de huidige productie van kernenergie.

Ondanks deze doorbraken zal het wijdverbreide gebruik van kernfusie-energie nog jaren, zo niet decennia, op zich laten wachten. De regering-Biden heeft het echter benadrukt als een potentiële bron van klimaatvriendelijke energie.

Naast het energieverbruik ervan hebben federale functionarissen ook het belang van fusie benadrukt als een essentieel proces in moderne kernwapens. Mark Herrmann, associate director Weapon Physics and Design bij het Lawrence Livermore National Laboratory, verklaarde dat het voor de eerste keer bereiken van ontsteking een ongekend vermogen mogelijk heeft gemaakt om het Stockpile Stewardship Program van de National Nuclear Security Administration te ondersteunen en mogelijk de weg vrijmaakt voor een toekomst van fusie-energie. .

LAAT EEN REACTIE ACHTER