Nieuws

Wetenschappers hebben een continent ontdekt dat al eeuwenlang afwezig is

Geowetenschappers hebben een baanbrekende ontdekking gedaan door een continent bloot te leggen dat bijna 375 jaar verborgen was gebleven. Het bestaan ​​van dit continent, bekend als Zealandia of Te Riu-a-Māui in de Māori-taal, was lange tijd omgeven door speculatie. Zealandia beslaat een indrukwekkende oppervlakte van 1,89 miljoen vierkante kilometer en maakte ooit deel uit van het supercontinent Gondwana, dat ongeveer 500 miljoen jaar geleden ook delen van West-Antarctica en Oost-Australië omvatte.

De eerste vermelding van het continent dateert uit 1642 toen de Nederlandse zakenman en zeeman Abel Tasman aan een expeditie begon om het ‘Grote Zuidelijke Continent’ te vinden. Hoewel hij er niet in slaagde het land te ontdekken, ontmoette hij de plaatselijke Māori-bevolking die later waardevolle inzichten verschafte in het omliggende gebied, waaronder de aanwezigheid van een enorme landmassa in het oosten.

Desondanks bevestigden geologen pas in 2017 eindelijk het bestaan ​​van Zealandia, dat zich al die tijd in het volle zicht verborgen had gehouden. Het proces waarbij het continent zich losmaakte van Gondwana blijft een mysterie dat wetenschappers nog steeds proberen te begrijpen. Het grootste deel van Zealandia ligt feitelijk onder water, waardoor het een intrigerende case study is voor geologen van het Zealand Crown Research Institute GNS Science.

Volgens Andrew Tulloch, een geoloog bij GNS Science, herinnert de ontdekking van Zealandia eraan dat zelfs iets dat schijnbaar “heel voor de hand liggend” is, geruime tijd kan vergen om te ontdekken. Nick Mortimer, de collega van Tulloch en de hoofdonderzoeker van het Zealandia-onderzoek, voegde eraan toe dat het “best cool” was om te beseffen dat elk continent op aarde uit verschillende landen bestaat, terwijl Zealandia slechts drie territoria heeft.

Naast deze fascinerende ontdekking, zorg ervoor dat u zich aanmeldt voor onze gratis wekelijkse Indy100-nieuwsbrief en deelneemt aan onze nieuwsdemocratie. Klik op het upvote-pictogram bovenaan de pagina om dit artikel te helpen verhogen in de indy100-ranglijst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER