Which Tuđman statue do you prefer: from Pridraga to Trgovišće? Some are unrecognizable.
Nieuws

Which Tuđman statue do you prefer: from Pridraga to Trgovišće? Some are unrecognizable.

De beelden van Franjo Tuđman in Kroatië zijn er in alle soorten en maten, en er zijn er ongeveer 80 verspreid over het land. Zoon Stjepan Tuđman was het meest onder de indruk van het monument in Škabrnja, gemaakt door Kuzma Kovačić. Hij uitte echter zijn ongenoegen over het feit dat de kunstenaar zijn verbeeldingskracht mocht gebruiken om de beelden te maken, waardoor veel mensen zijn vader in sommige beelden niet eens herkenden.

Een van de meest bekritiseerde beelden werd in Marčan opgericht door beeldhouwer Slavko Bunić, die ook monumenten maakte voor Toša Proeski en een Mercedes-auto. Hij verdedigde het gebrek aan gelijkenis door de media de schuld te geven van hun wazige foto’s en legde uit dat het monument van Tuđman door de kerk was gecreëerd en een geschenk aan hen was.

Jaren na de dood van Franjo Tuđman worden zijn monumenten nog steeds gebruikt als oefenterrein voor het uiten van ontevredenheid over de huidige politieke situatie, waarbij demonstranten de beelden vaak bekladden met graffiti of verf. Aan de andere kant zijn er ook mensen die bloemen en kaarsen meenemen om hun respect te tonen en vandalen hopen te ontmoedigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER