White House calls out ISIS for Moscow attack to deflect blame away from Ukraine
Nieuws

White House calls out ISIS for Moscow attack to deflect blame away from Ukraine

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft bevestigd dat het recente bloedbad in een concertzaal in de buurt van Moskou werd uitgevoerd door ISIS-K, de Centraal-Aziatische tak van ISIS, gevestigd in Afghanistan. Er bestaat bezorgdheid dat de Russische president Vladimir Poetin deze terroristische aanval zou kunnen gebruiken als excuus om de aanvallen op Oekraïne te escaleren en de interne repressie te vergroten. Het Witte Huis en vice-president Kamala Harris hebben de rol van ISIS-K bij de aanval benadrukt, ondanks Poetins pogingen om het land in verband te brengen met Oekraïne.

Harris betuigde in een interview op ABC zijn medeleven met de slachtoffers en verklaarde dat er geen bewijs is dat de aanval in verband staat met Oekraïne. Ze benadrukte op basis van beschikbare informatie dat ISIS-K verantwoordelijk is voor de aanval. Ondertussen heeft president Joe Biden geen publieke verklaringen afgelegd en heeft de woordvoerder van het Witte Huis de aanval veroordeeld als een terreurdaad.

De Islamitische Staat van de provincie Khorasan, ISIS-K, ontstond in 2015 en was verantwoordelijk voor de aanval op de luchthaven van Kabul in 2021. Poetin heeft een verband met Oekraïne gesuggereerd, maar Oekraïense functionarissen hebben elke betrokkenheid ontkend. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en heeft beelden en video’s vrijgegeven van de daders.

Harris heeft zich ook verzet tegen de plannen van Israël voor een grondoffensief in Gaza en waarschuwt voor de gevolgen van de Verenigde Staten. President Biden heeft Israël ook gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict in Gaza. De gespannen situatie heeft geleid tot diplomatieke discussies op hoog niveau tussen de VS en Israël.

Over het geheel genomen houdt de Amerikaanse regering actief toezicht op en reageert ze op de veiligheidsdreigingen van ISIS-K en de situatie in Gaza. De vice-president neemt een krachtig standpunt in over beide kwesties en benadrukt de noodzaak van voorzichtigheid en terughoudendheid bij de behandeling van deze gevoelige zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER