Zeldzame kleurfouten: de ongebruikelijke aanblik van een witte pinguïn en een groene hond in de natuur
Technologie

Zeldzame kleurfouten: de ongebruikelijke aanblik van een witte pinguïn en een groene hond in de natuur

Dieren die lijden aan kleurafwijkingen zijn vanwege hun kleur vaak kwetsbaar voor roofdieren. Op Antarctica werd begin dit jaar een zeldzame witbuikpinguïn gefotografeerd. De vervellingen van witbuikpinguïns zijn normaal gesproken zwart en wit, met een brede witte streep op de kop. Het individu in kwestie is echter vrijwel geheel blank vanwege leucisme, een genetisch defect dat de productie van bepaalde kleurpigmenten verhindert. Leukistische en albinodieren kunnen worden onderscheiden door hun ogen, waarbij albinodieren doorgaans rode of lichtblauwe ogen hebben.

Dieren die lijden aan kleurafwijkingen worden zelden in het wild gezien vanwege hun kwetsbaarheid voor roofdieren. De reproductie van uitzonderlijk gekleurde eenheden kan ook moeilijk zijn als de paring verleidelijke kleuring vereist, zoals bij veel vogels. In het verleden zijn voorbeelden van kleurafwijkingen bij dieren gedocumenteerd, zoals een groene hond, een zeldzame albino-orang-oetan en drie witte leeuwenwelpen geboren in een dierentuin in Venezuela.

In september 2020 werd in Kuhmo een zeer zeldzame witte beer gezien. Albinodieren, die als een waardevolle eigenaardigheid van de natuur worden beschouwd, worden nog steeds in verschillende soorten gedocumenteerd. De aangeboden inhoud heeft echter geen betrekking op het onderwerp en is niet relevant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER