Zuidoost-Azië ervaart een ongekende hittegolf
Technologie

Zuidoost-Azië ervaart een ongekende hittegolf

Klimaatexperts voorspellen dat extreme hitte zal terugkeren en langer zal aanhouden in Zuidoost-Azië, waardoor de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering zullen worden getroffen. In Maleisië zijn er minstens twee hittegerelateerde sterfgevallen geweest, waaronder een 22-jarige man en een 3-jarige jongen die stierven aan een hitteberoerte. Sabah, een staat in Maleisië, meldde in februari bijna 300 branden als gevolg van extreme hitte. In Vietnam heeft de ernstige droogte, veroorzaakt door de hitte, geleid tot aanzienlijke schade aan de landbouw, met temperaturen die oplopen tot bijna 40 graden Celsius. De Filippijnen en Singapore zijn ook getroffen door stijgende temperaturen, waarbij scholen gesloten zijn en er maatregelen zijn genomen om de hitte te bestrijden.

Thailand is bijzonder zwaar getroffen, met recordtemperaturen en een intense hitte en vochtigheid die al dertien maanden aanhoudt. Het land ging op 3 april het jaarlijkse droge seizoen in, waarbij Bangkok temperaturen van rond de 42,8 graden Celsius bereikte. Klimaatexperts waarschuwen dat de regio zich in april en mei moet voorbereiden op intens zonlicht. Aangenomen wordt dat de huidige hittegolf het gevolg is van een combinatie van factoren, waaronder door de mens veroorzaakte klimaatverandering en het fenomeen El Nino. Experts van de Zwitserse klimaatonderzoeksorganisatie IQ Air hebben ongekend hoge temperaturen in de regio opgemerkt.

Nu extreme hitte wereldwijd steeds vaker voorkomt, maken experts zich zorgen over de langere duur van deze hittegolf. De wereld ervaart nog steeds dat klimaatrecords worden gebroken, waarbij de huidige hittegolf in Zuidoost-Azië bijzonder zorgwekkend is. De regio wordt geadviseerd zich voor te bereiden op de aanhoudende hittegolf die naar verwachting de komende maanden zal aanhouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER