Categories: Nieuws

ChatGPT krijgt kritiek vanwege 'onherstelbare fouten' – Wetenschap & Technologie

Een in Wenen gevestigde privacycampagnegroep maakte maandag bekend dat ze van plan zijn een klacht in te dienen tegen ChatGPT in Oostenrijk. Ze beweren dat het vlaggenschip van de AI-tool, bekend om zijn hallucinerende antwoorden, onjuiste antwoorden verzint die zelfs de maker ervan, OpenAI, niet kan corrigeren. De groep, NOYB (“None of Your Business”), uitte zijn bezorgdheid over het feit dat er geen manier is om de juistheid van de door het programma gegenereerde informatie te garanderen. Ondanks deze erkenning heeft OpenAI geen duidelijkheid gegeven over de bron van de gegevens of welke informatie ChatGPT over individuen opslaat.

NOYB voerde aan dat onnauwkeurigheden in de door ChatGPT geproduceerde gegevens onaanvaardbaar zijn, vooral als het gaat om persoonlijke informatie. De EU-wetgeving schrijft voor dat persoonlijke gegevens accuraat moeten zijn, en als een systeem niet op consistente wijze betrouwbare en transparante resultaten kan opleveren, mag het niet worden gebruikt om gegevens over individuen te genereren. Maartje de Graaf, advocaat gegevensbescherming bij NOYB, benadrukte het belang van technologie die aan wettelijke eisen voldoet.

De campagnegroep bracht een incident onder de aandacht waarbij ChatGPT onjuiste informatie verstrekte over de geboortedatum van NOYB-oprichter Max Schrems in plaats van gebruikers te informeren dat het niet over de benodigde gegevens beschikte. OpenAI weigerde naar verluidt de onnauwkeurige gegevens te corrigeren of te verwijderen en beweerde dat dit onmogelijk was. Bovendien slaagde het bedrijf er niet in om adequaat te reageren op het verzoek van Schrems om toegang te krijgen tot zijn persoonlijke gegevens, waardoor de EU-wetgeving verder werd geschonden.

Sinds de introductie in november 2022 heeft ChatGPT de aandacht getrokken vanwege zijn indrukwekkende mogelijkheden om snel tekst te genereren. Zorgen en kritiek rond de technologie hebben echter in verschillende landen tot juridische stappen geleid. Italië blokkeerde het programma tijdelijk in maart 2023 en Frankrijk startte een onderzoek naar aanleiding van klachten. Als reactie op deze problemen is een Europese werkgroep opgericht om de coördinatie op het gebied van AI-regulering te verbeteren, hoewel organisaties als NOYB sceptisch blijven over de effectiviteit van autoriteiten bij het reguleren van AI.

Floris Hekkink

Share
Published by
Floris Hekkink

Recent Posts

Symposium over geestelijke gezondheid, gehouden door Locksley

Michael Locksley, hoofdvoetbalcoach van de Universiteit van Maryland, organiseerde onlangs op 11 mei een Mental…

7 minuten ago

Cue Health COVID-tests kunnen onnauwkeurige resultaten opleveren, waarschuwt de FDA

Uit een nieuwe meta-analyse van 17 onderzoeken is gebleken dat gelijktijdige infecties met tuberculose (tbc)…

15 minuten ago

Genomineerden voor Atleet van de Week geselecteerd uit toppresteerders uit alle voorjaarssporten

Nu we het einde van het lentesportseizoen naderen en de wedstrijden na het seizoen naderen,…

20 minuten ago

Sailing World Features the Brothers of the Waszp

De tienerbroers Gaetan en Antoine Ismael, junior zeilers in Annapolis, wilden graag hun zeilervaring met…

22 minuten ago

Tien federale agentschappen behalen de hoogste cijfers bij de jaarlijkse evaluatie van de contractprestaties van kleine bedrijven

Federale subsidies kunnen een belangrijke bron van steun zijn voor kleine bedrijven, en sommige federale…

23 minuten ago

iPad Pro- en iPad Air-modellen zijn nu uitgerust met de adaptieve oplaadfunctie van iPhone 15

De onlangs uitgebrachte iPad Pro en iPad Air hebben nu een nieuwe menuoptie Batterijstatus die…

24 minuten ago