De opstand op Amerikaanse campussen zou rechts kunnen versterken
Nieuws

De opstand op Amerikaanse campussen zou rechts kunnen versterken

Protestbewegingen kunnen een blijvende impact hebben, zelfs als ze niet lang standhouden. Ze veroorzaken vaak een terugslag, vooral als ze extreem zijn. Tot de iconische protestbewegingen van recente generaties behoren die van de jaren zestig in Noord-Amerika en West-Europa. De anti-Vietnam-oorlogsbeweging, die haar hoogtepunt bereikte in 1971 en 1972, leidde tot een onverwachte verkiezingsoverwinning voor president Richard Nixon. Op dezelfde manier verspreidde een studentenopstand zich in 1968 naar Europa, met als belangrijkste slagveld Parijs. Het beslissende optreden van president De Gaulle leidde tot een belangrijke verkiezingsoverwinning voor zijn partij.

Tegenwoordig wint de protestbeweging tegen Israël aan beide kanten van de Atlantische Oceaan aan kracht. De protesten en de roep om revolutie nemen toe, waardoor velen zich afvragen of deze beweging het bestaande systeem zal uitdagen. De overeenkomsten met bewegingen uit het verleden, zoals het anti-apartheidsprotest in Zuid-Afrika in de jaren tachtig, zijn duidelijk. De BDS-beweging, geboren tijdens de tweede intifada, weerspiegelt de sanctiebeweging tegen Zuid-Afrika.

De huidige protesten tegen Israël zijn geworteld in het perspectief van een nieuwe generatie, die parallellen ziet tussen Israël en Zuid-Afrika uit het apartheidstijdperk. Ondanks enkele elementen van antisemitisme binnen de beweging, belemmert het toekennen van dit label aan het hele protest het begrip van de motieven en gevolgen ervan. Het toenemende isolement van Israël in de Amerikaanse en westerse publieke opinie is duidelijk zichtbaar, waarbij sommige protesten gewelddadig worden en de politie ingrijpt op verschillende universiteiten.

De verspreiding van deze protesten heeft geleid tot bezorgdheid onder de Joodse gemeenschappen, met berichten over intimidatie en bedreigingen. Joodse organisaties hebben moeite om steun te mobiliseren, wat een historisch toevluchtsoord voor Amerikaanse joden markeert. Tegendemonstraties die zich richten op het vrijlaten van ontvoerde individuen missen dezelfde hartstocht. Het blijft onduidelijk hoe deze terugtrekking zal worden opgelost, aangezien Israël op het internationale toneel met aanzienlijke uitdagingen wordt geconfronteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER