Deadline set by Peru’s court for removal of life-sustaining respirator from patient
Nieuws

Deadline set by Peru’s court for removal of life-sustaining respirator from patient

Nadat twaalf artsen gewetensbezwaren hadden ingediend en weigerden het beademingsapparaat uit te zetten dat de Peruviaanse Maria Teresa Benito Orihuela, 66, in leven houdt, oordeelde de Peruaanse rechtbank dat de openbare ziektekostenverzekeraar van het land iets meer dan een week de tijd heeft om een ​​arts te vinden die bereid is de verbinding met het systeem te verbreken. apparatuur. In februari van dit jaar kreeg de vrouw, die lijdt aan gevorderde amyotrofische laterale sclerose en afhankelijk is van een uitwendig beademingsapparaat, een gerechtelijk vonnis tot een “waardige dood”. De twaalf artsen van het Edgardo Rebagliati-ziekenhuis, waar de patiënt in het ziekenhuis ligt, hebben geweigerd de apparaten uit te zetten, daarbij verwijzend naar de Wet op de Religieuze Vrijheid en gewetensbezwaren.

De advocaten van Orihuela hebben de Peruaanse rechtbank opnieuw voor de rechter gedaagd om naleving van de eerste uitspraak af te dwingen. Het Hooggerechtshof van Lima oordeelde dat EsSalud, de publieke zorgverzekeraar van Peru, tot 7 mei de tijd heeft om een ​​arts te presenteren die ermee instemt de apparaten uit te schakelen. De zaak van Orihuela volgt hetzelfde patroon als die van Ana Estrada, die op 21 april stierf. Estrada leed ook aan een degeneratieve ziekte en voerde een juridische strijd in Peru om een ​​einde aan haar leven te maken. De zaak van Estrada werd beschouwd als de eerste van legale euthanasie in Peru.

De beslissingen in de zaak van Estrada waren controversieel, waarbij de Peruaanse Bisschoppenconferentie haar zorgen uitte over de uitspraken van de rechtbank. De conferentie verklaarde dat “Euthanasie altijd de verkeerde weg zal zijn, omdat het een aanval is op het onvervreemdbare recht op leven.” Andere Latijns-Amerikaanse landen hebben ook vooruitgang geboekt bij de legalisering van euthanasie. Ecuador legaliseerde de praktijk in februari en Cuba keurde euthanasie in december goed als onderdeel van de nieuwe Cubaanse volksgezondheidswet. Colombia staat euthanasie sinds 1997 toe, maar werd pas in 2015 gereguleerd. Ziekenhuizen in Colombia voeren nu hulp bij zelfdoding uit bij terminaal zieke patiënten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER